Sturen op financiële cijfers

Met het Vergelijkingsrapport in Mifas Online

Als boer weet je één ding zeker: de omstandigheden waar je als ondernemer mee te maken hebt zijn nóóit zeker. De prijzen van melk, vlees of gewassen fluctueren en kosten voor bijvoorbeeld voer, kunstmest, energie of loon kunnen flink stijgen. Ook de opbrengst van het land kan tegenvallen, waardoor je bijvoorbeeld voer moet bijkopen. Natuurlijk horen deze onzekerheden bij het agrarisch ondernemerschap en boeren zijn wel wat gewend. Toch krijgen we behoorlijk wat voor onze kiezen en dan is inzicht hebben in je financiële cijfers cruciaal voor meer grip. 

Het Belang van Actuele Cijfers 

Als je kijkt naar je financiën dan is het in eerste instantie belangrijk dat je financiën up-to-date zijn en dat je kijkt naar actuele cijfers. Het goed bijhouden van je boekhouding is belangrijk, zodat je niet te maken krijgt met achterstanden. In Mifas Online worden facturen al grotendeels automatisch verwerkt en gecombineerd met de bankgegevens; hierdoor heb jij als gebruiker een actueel beeld van je geldstroom. Je weet precies welke facturen al betaald zijn en welke nog open staan. Deze actuele cijfers vormen de basis om terug te kijken, te vergelijken en vervolgens vooruit te kijken.  

Vergelijken van perioden 

Het vergelijken van je financiële cijfers met voorgaande perioden kan trends en patronen aan het licht brengen, waardoor beter onderbouwde beslissingen genomen kunnen worden. Zie je een verbetering of juist verslechtering in je resultaat ten opzichte van een voorgaande periode, dan wil je graag weten waardoor dat komt. Zijn de kosten bijvoorbeeld flink gestegen, of juist de opbrengsten gedaald en welke besparingen kan je doorvoeren? 

Voor al deze vragen is het Vergelijkingsrapport in Mifas Online de uitkomst. In dit rapport zie je in één overzicht je totale kosten en opbrengsten over meerdere jaren of andere zelfgekozen perioden. Vanuit je totale kosten, zoom je makkelijk in naar bijvoorbeeld voerkosten en vervolgens naar prijs en kilo’s. Als je deze cijfers over verschillende jaren naast elkaar ziet, zie je dus ook heel snel of de prijs van voer is gestegen, of dat er juist een afname in kilo voer is geweest. Wil je nog dieper in deze cijfers duiken? Dan kun je ook nog de onderliggende facturen openen. Als je eenmaal de oorzaak van de kostenstijging hebt gezien, kan je ernaar handelen en bekijken of een besparing mogelijk is.  

Meerdere administraties vergelijken 

Het Vergelijkingsrapport van Mifas Online wordt automatisch voor je opgebouwd, je hoeft enkel de periode te kiezen. Alle kosten en opbrengsten staan automatisch goed gegroepeerd in de juiste categorie en volgens je eigen grootboekrekening. Wil je liever zelf je rapport opbouwen en zelf je rekeningen selecteren dan is dat ook mogelijk. Naast het vergelijken van perioden kan je ook meerdere administraties met elkaar vergelijken. Dat is bijvoorbeeld handig als je meerdere bedrijven hebt en de resultaten van al je bedrijven naast elkaar wilt zien. Voeg je een totaalkolom toe, dan worden de resultaten van al je bedrijven samen bij elkaar opgeteld.  

Vooruitkijken met de cashflowplanner  

Om op tijd te kunnen anticiperen op de markt is het niet alleen van belang toegang te hebben tot de huidige cijfers en hun historie, maar juist ook om vooruit te kunnen kijken. Daarom is in Mifas Online de Cashflow Planner toegevoegd.  

 Dit is een standaard functionaliteit in Mifas Online, waarmee je op basis van historische data, een plan maakt voor de toekomst.  

Je kiest een startdatum voor je begroting en vervolgens worden alle bedrijfscijfers van het afgelopen jaar automatisch gekopieerd naar het nieuwe jaar. Dan kun je per maand cijfers aanpassen en zien wat het financiële eindresultaat van dat jaar wordt. Verwachte marktprijzen voor opbrengsten en kosten zijn meteen door te voeren.  Doordat alle cijfers in Mifas Online staan, kun je ook aan alle knoppen draaien.  

Met de Cashflow Planner is het daarnaast mogelijk om meerdere scenario’s uit te werken. Bijvoorbeeld als je wilt weten wat er in een goede of slechte markt onderaan de streep overblijft. Het is hierbij verstandig om alle posten zorgvuldig en kritisch na te lopen. Waar verwacht je veranderingen? De toekomst kun je niet voorspellen, maar je krijgt wel houvast en een scherper beeld hoe je bedrijf er over een jaar voorstaat. Je wordt minder snel verrast. 

Zelf inzicht hebben 

Kortom, inzicht hebben in je eigen financiële cijfers is essentieel. Daarvoor is een eigen boekhoudprogramma onmisbaar; zo kun je immers elke dag zien wat de huidige stand is en wat deze morgen zal zijn. Het voordeel van Mifas Online is dat het speciaal voor boeren is ontwikkeld, met tal van functies die het boekhouden eenvoudiger maken. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch inlezen en grotendeels automatisch inboeken van facturen. Het systeem is zelflerend, waardoor je vaak alleen nog maar hoeft te controleren. En als je zelf geen tijd hebt voor de boekhouding maar wel inzicht wilt behouden, kun je je accountant toegang geven tot Mifas Online voor ondersteuning of hulp bij het inboeken. 

Meer weten over Mifas Online? 

This website uses cookies to improve your experience.