Efficiënt samenwerken met partijen in de akkerbouwketen – hoe doe je dat als teler?

In de teeltsector zijn er veel verschillende organisaties waar je als teler mee samenwerkt. Denk aan afnemers, de toeleveranciers van je middelen en meststoffen, je adviseur en je loonspuiters. Goed samenwerken is belangrijk en het is dan fijn als hier niet al te veel administratieve rompslomp bij komt kijken. Maar hoe doe je dit? Het teeltprogramma CropVision van AgroVision ondersteunt je hierbij.

Samenwerken met je adviseur

Allereerst is het in CropVision mogelijk dat jouw adviseur rechtstreeks in het programma met je meekijkt. Hierdoor kan hij bij een veldbezoek tijdig constateren wanneer bijvoorbeeld je gewassen onvoldoende beschermd zijn en kan hij je adviseren welke maatregelen je kunt nemen. Denk aan een bepaald spuitmiddel of een effectiever spuitmoment.  

Het advies van de adviseur komt rechtstreeks bij jou in CropVision terecht. Nadat je dit hebt opgevolgd, kan je het advies automatisch omzetten in een registratie. Dat werkt erg praktisch en bespaart tijd. Je hoeft de registratie immers niet nogmaals in te voeren. Bovendien blijven de adviezen bewaard in CropVision en deze zijn altijd opvraagbaar. Een ander groot voordeel van deze manier van samenwerken is dat je adviseur precies weet wat er op het perceel gebeurt. Hiervoor hoef je niet altijd thuis te zijn of bereikbaar te zijn voor je adviseur. Wanneer hij iets wil weten kan hij via zijn laptop of tablet precies zien welke bewerkingen op welke percelen zijn gedaan. Dit verhoogt de kwaliteit van het advies en geeft jou een beter rendement.

Benieuwd bij welke adviseursbedrijven dit mogelijk is? Op de volgende pagina zie je welke bedrijven met CropVision werken: Adviseurs – AgroVision.

Werkzaamheden uitwisselen met loonwerkers

Voor alle loonwerkers en loonspuiters heeft AgroVision een speciale versie van het teeltprogramma CropVision, namelijk CropVision Contractor. Met deze software is de loonspuiter in staat om al zijn werkzaamheden te registreren terwijl deze ook direct zichtbaar zijn voor de klant. De teler heeft zo al zijn registraties compleet ten behoeve van zijn certificering. Andersom kan de teler ook taken aanmaken voor de loonspuiter. Iedereen heeft zo een duidelijk overzicht van de uitgevoerde en geplande taken.

CropVision zorgt niet alleen voor een goede registratie en planning, het zorgt er ook voor dat de loonwerker binnen de wettelijke regels spuit. Wanneer er bijvoorbeeld een afwijking is in de hoeveelheid van het gewasbeschermingsmiddel of het soort beschermingsmiddel, dan krijgt de loonspuiter direct een melding. Dit verlaagt de kans op fouten en het voorkomt miscommunicatie tussen loonwerker en teler. Dit is een groot voordeel van deze wijze van samenwerken in de keten.

Elektronische leveringsberichten

CropVision biedt de mogelijkheid om elektronische leveringsberichten van toeleveranciers te verwerken. Tegelijk met de fysieke levering van producten, verstuurt de toeleverancier een digitale leverbon naar AgroVision. De leveringen worden vervolgens als aanvoer of afvoer (retour leveringen) geregistreerd in CropVision in de voorraadadministratie van de betreffende klant. Deze elektronische leveringsberichten worden ingelezen bij gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Hiermee heb je als teler je voorraadadministratie automatisch up-to-date.

Slimme informatie-uitwisseling tussen teler en afnemer

Ten behoeve van voedselveiligheid programma’s is het voor afnemers belangrijk dat telers op tijd de juiste teeltinformatie aanleveren. Veel afnemers gebruiken het Teeltcentraal programma van AgroVision om deze informatie te verzamelen en te analyseren.

Als teler kan het een hele klus zijn als je de registratie op orde moet hebben voor meerdere afnemers. Wanneer je afnemer gebruik maakt van ons TeeltCentraal programma, is het mogelijk om vanuit CropVision met één druk op de knop de teeltgegevens door te sturen naar je afnemer. Benieuwd bij welke afnemers dit mogelijk is? Neem dan een kijkje op: Afnemers – AgroVision.

Koppelingen met RVO, laboratoria en weerstations

Naast afnemers zijn er ook andere partijen in de keten die om informatie kunnen vragen of waardevolle informatie leveren. Denk aan overheden, certificeerders, weerdata van weerstations bijvoorbeeld of uitslagen van grondonderzoeken door laboratoria. Ook met deze ketenpartijen heeft CropVision koppelingen gelegd. Vanuit RVO worden je percelen automatisch ingetekend en via de Bemestingsmonitor zie je bemestingen en je uitslagen van je grondonderzoeken direct bij elkaar. Met een druk op de knop heb je de Gewasbeschermingsmonitor voor elkaar. En dankzij koppelingen met weerstations, krijg je in CropVision niet alleen een landbouwkundig weeradvies. De weerdata wordt direct gebruikt bij de spuit en ziekteadviezen in CropVision. Zo komt alles samen in één centraal programma.

Tijdsbesparing en minder fouten

Al met al zorgen al deze koppelingen ervoor dat je als teler gemakkelijk met de gehele keten samen kunt werken zonder dat je al te veel tijd kwijt bent aan alle administratie eromheen.

Het digitaal vastleggen en delen van teeltregistraties heeft de afgelopen jaren een belangrijke vlucht genomen. De software van AgroVision maakt een snelle informatie-uitwisseling in de keten mogelijk, waarbij gemak, snelheid, nauwkeurigheid en dataveiligheid centraal staan.

Benieuwd naar meer over CropVision? 

Of neem direct contact op met één van onze accountmanagers voor een adviesgesprek. 

This website uses cookies to improve your experience.